Διαμάντι, μπριγιάν και ζιρκόν, ειναι τρεις λέξεις που συνοδεύουν συχνά την περιγραφή ενός μονόπετρου δαχτυλιδιού ή κοσμήματος που στολίζεται με διάφανες λαμπερές πέτρες. Τι όμως σημαίνει η κάθε μία και ποιά η αξία τους ?
Το διαμάντι είναι ο γνωστότερος και πολυτιμότερος λίθος. Είναι ο βασιλιάς των ορυκτών πετρών με χαρακτηριστική λάμψη που παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων, με αξία που ορίζεται από παράγοντες όπως το μέγεθος του, το χρώμα του, η καθαρότητα του και η ποιότητα της κοπής του.
Συνοπτικά, στα λευκά, (ή για να είμαστε ακριβείς) στα άχρωμα (colorless) διαμάντια, όσο μεγαλύτερα, άχρωμα, διαυγή (χωρίς την παρουσία μικροσκοπικών ατελειών) και σωστά κομμένα και γυαλισμένα είναι, τόσο υψηλότερη είναι και η αξία τους.
Το διαμάντι κόβεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η πιο δημοφιλής κοπή, ονομάζεται brilliant cut, η οποία αναφερεται σε ένα διαμάντι που από την επάνω όψη φαίνεται στρογγυλό, ενώ στο προφίλ του σχηματίζεται ένας κώνος. Η κοπή αυτή προτιμάται γιατί μεγιστοποιεί τις εσωτερικές αντανακλάσεις του φωτός, βγάζοντας προς τα έξω την μαγευτική λάμψη με τα χρώματα της ίριδας.
Το μπριγιάν είναι μια εμπορική λέξη που συναντάται στην ελληνική αγορά και χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα διαμάντι κοπής brilliant. Δεν είναι κάποια διαφορετική πέτρα όπως πολλοί λανθασμένα θεωρούν.
Πολύ απλά, μπριγιάν = διαμάντι.
To ζιρκόν είναι ένας πραγματικός ορυκτός λίθος, περισσότερο σε χρωματισμούς του κίτρινου και του πράσινου, αλλά πλέον σπανίζει στα κοσμήματα. Η άχρωμη εκδοχή του παλαιότερα χρησιμοποιούνταν στην κοσμηματοποιία, ως μια πολύ οικονομική εναλλακτική στο διαμάντι, με αποτελέσματα όμως που παρουσίαζαν γρήγορη αλλοίωση στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό οφείλεται στην μεσαία σκληρότητα που έχει σαν πέτρα, που επιτρέπει εύκολα τα χαράγματα και σπασίματα.
Δυστυχώς στην ελληνική αγορά, οι περισσότεροι κατασκευαστές και έμποροι κοσμημάτων αναφέρονται στο συνθετικό cubic zirconia ( CZ ) ως ζιρκόν με αποτέλεσμα την λανθασμένη πληροφόρηση του καταναλωτή.
Το cubic zirconia, ειναι συνθετικό με ελάχιστο κόστος και εμφανίζεται ως εκ τούτου σε πολύ οικονομικά faux ή και κοσμήματα με πολύτιμα μέταλλα.